Kort om APT ProjectSauron
Förra veckan gick flera stora anti-virusföretag med information om att en ny APT-plattform identifierats under hösten 2015 som döpts till ProjectSauron av Kaspersky respektive Remsec av Symantec. APTn misstänks ha varit aktivt sedan 2011. Aktivitet har identifierats i bland annat Ryssland, Kina, Iran, Rwanda, Belgien och även en organisation i Sverige har blivit drabbad. Infektionsvektorn är dock inte känd och den har endast setts användas för att angripa Windows-baserade operativsystem.
ProjectSauron är en modulär plattform som används för cyberspionage, där fler moduler laddas ner vid behov. Plattformen gör det möjligt för en angripare att ta kontroll över ett system och röra sig över nätverk. Modulerna kan exempelvis användas för att lyssna på kommandon över nätverk, öppna bakdörrar, spela in knapptryckingar genom keylogger-moduler samt för att stjäla filer. Det finns närmare 50 olika moduler som ProjectSauron kan utnyttna. För att kommunicera utnyttjar ProjectSauron ett flertal vanliga kommunikationsprotokoll, där DNS-protokollet används i stor utsträckning för att exfiltrera data men även för att rapportera ”status”.
Nätverk som är air-gappade kan också bli angripna av ProjectSauron genom en specifik modul. Denna modul gör det möjligt att från ett air-gappat system flytta data till ett system som är anslutet till internet genom förflytta data med flyttbart USB-media. USB-mediat partitioneras på ett sådant sätt att den inte identifieras av operativsystemet korrekt, vilket medför att data från ett isolerat system kan förflyttas obemärkt och därefter exfiltreras från ett internetanslutet systemet.
ProjectSauron har kunnat agera obemärkt under flera år av tack vare flera olika egenskaper. ProjectSauron körs i många fall inte aktivt utan fungerar som en ”sovande-cell” och väntar på nätverkskommandon för att aktiveras, vissa moduler kör även endast i minnet vilket försvårar upptäckt. För kommunikation används vanligt förekommande kommunikationsprotokoll för att exfiltrera data och skicka statusuppdateringar och på så sätt döljer sig den aktiviteten enkelt bland normal nätverkstrafik.
Hur kan man skydda sig?
ProjectSauron förändras beroende på mål, så klassiska signaturer är troligen inte användbara. Men både Kaspersky och Symantec har tagit fram ett antal IoC:er (Indicators of Compromise) utifrån de fall de har undersökt för att identifiera ProjectSauron.
https://securelist.com/files/2016/07/The-ProjectSauron-APT_IOCs_KL.pdf
http://www.symantec.com/content/en/us/enterprise/media/security_response…