Simovits

Hur man undviker att bli hackad på Black Friday

Idag är det Black Friday och folk kommer gå man ur huse för att handla något till ett synes extraordinärt pris. Under förra årets Black Friday dygn handlade svenskar prisnedsatta varor för 5.3 miljarder kronor och av dessa var 52 procent inhandlade på nätet[1]. När många ser detta dygn (och helg) som ett ypperligt tillfälle att fynda något man väntat efter att få köpa, ser även angripare sin chans att utnyttja köpstinna människor.

Enligt en rapport från ACI Worldwide, en leverantör av elektroniska betallösningar, uppskattas bedrägerierna att öka med 14 procent under årets Black Friday helg[2]. Vilket inte gör saken bättre är att i onsdags läckte den stora nätjätten Amazon ut email-adresser och namn på sina kunder[3]. Amazon har sagt att dem berörda kunderna har kontaktats och problemet åtgärdats, samt att det inte var ett intrång i deras system som orsakade läckan utan det var ett tekniskt problem.

Med denna stora mängd data kan angripare göra väldigt mycket. Många av oss använder väldigt förutsägbara lösenord till många olika tjänster som man med enkla medel kan gissa sig fram till, och när man har både namn och email-adresser till kunder underlättar det för angripare.

För att minska risken att bli bedragen under denna helg kommer här några tips för som försvårar för en angripare:

Med det sagt önskar jag alla en trevlig shopping!

[1] https://www.postnord.com/contentassets/f1b443c53fae46a88117637ecc883c7c/release.pdf

[2] https://www.aciworldwide.com/news-and-events/press-releases/2018/november/fraud-attempts-expected-to-increase-14-percent-during-2018-peak-holiday-season

[3] https://www.theguardian.com/technology/2018/nov/21/amazon-hit-with-major-data-breach-days-before-black-friday