Simovits

ICCWS 2019 – Att hacka ett amerikanskt presidentval

Idag, fredag den 1 mars 2019 höll jag en presentation på konferensen – International Conference on Cyber Warfare and Security (ICCWS) angående det examensarbete jag utförde på Simovits Consulting. Vi (Dennis och Mikael) skrev sedan om examensarbetet till en artikel och det var denna som presenterades på denna konferens i Sydafrika. Titeln på artikeln är ”A Mathematical Model of Hacking the 2016 US Presidential Election”.

De frågeställningar artikeln svarade på var – om det är möjligt att hacka ett val samt hur mycket detta skulle kosta. Idén till arbetet kom till efter att Donald Trump vinst i presidentvalet 2016 trots att opinionsmätningarna visade på en helt annan utgång. Mikael skrev en bloggartikel dagarna efter resultatet hade offentliggjorts där han la fram en tanke att om opinionsmätningarna var rätt måste valresultatet blivit fel[1].

De rapporterade attackerna under den valkampanjen samt att användningen av röstmaskiner är väldigt hög i USA, gjorde att det publicerades påståenden om att dessa maskiner hade blivit manipulerade. Dessa maskiner är väldigt sårbara för manipulation (hacking) och har gång på gång visats sig vara osäkra maskiner. Genom den presenterade modellen, kunde vi simulera hur många röster en angripare skulle kunna få genom att angripa de maskiner som används i valsammanhang. De resultat vi fick fram visade det sig att man bara behövde angripa en tillverkare av elektroniska röstmaskiner för att förändra utgången av det amerikanska presidentvalet 2016. Det uppskattades att en sådan attack hade kostat tio miljoner dollar, vilket är mindre än vad Amazon spenderade på lobbyverksamhet under den valkampanjen[2].

För er som är nyfikna på att läsa artikeln i sin fullo finns den tillgänglig i den nedanstående länken.

En längre version, det föregående examensarbetet, finns tillgängligt här.

Om det är någon som har några frågor angående något av arbetena, tveka inte att skicka iväg ett mail till dennis.nilsson-sjostrom@simovits.com.

[1] – https://simovits.com/tank-om-opinionsmatningarna-var-ratt-men-valresultatet-fel/

[2] – https://www.opensecrets.org/lobby/top.php?indexType=s&showYear=2016