Simovits

Problemet med Windows 10

När betan för Windows 10 lanserades blev många varse hur mycket information som egentligen skickades till Microsoft. Det blev något av ett ramaskri som kom av sig.
Egentligen är det inget nytt, data samlas in helt öppet om oss som individer och hur vi använder våra datorer och mobiltelefoner. De flesta använder Chrome och har ett gmail-konto. Alla som surfar på det sättet knyter sin dator (enhet), e-postadress och sin surfhistorik till en ”identitet” och skickar all information till Google för vidare analys. Har man dessutom GPS aktiverat på sin enhet så ska man inte vara förvånad om den informationen också skickas till Google.

Så vad gör Microsoft med Windows 10? De gör samma sak som Apple och Google dvs. samlar data för att förbättra ”användarupplevelsen”.
Det som är nytt, i alla fall ur mitt perspektiv, är deras insamling av biometriskt data så som röst, hur din skrivstil ser ut, din ansiktsprofil mm.
Även speciella sätt att uttrycka sig och skriva ord samlas in. Hur mycket Windows 10’s keylogger (ja! du läste rätt) egentligen samlar in har jag inte kunnat hitta, men dock tillräckligt mycket för att veta att just du skriver namnen på dina anhöriga på ett visst sätt. Mycket av denna funktionalitet är länkad till Cortana. För att man ska få en bra upplevelse så skickas även dina koordinater till Microsoft, för att de vid bästa tillfälle ska kunna tipsa dig om en närbelägen restaurang eller tillsammans med ett slumpmässigt ID skicka en annons som passar just dig när du surfar runt med den nya Edge webbläsaren.

Allt detta går naturligtvis att stänga av enligt Microsoft, men kräver att man lägger ned en hel del tid på detta. Det finns många ”fristående” sidor om hur man gör, men bäst är nog Microsofts egna sida. Läs den och få hjälp, eller bara för att förfasas över hur mycket information som egentligen samlas in.

http://windows.microsoft.com/en-us/windows-10/services-setting-preferences