Simovits

Viktiga säkerhetsdagar

I fredags var det Gustav Adolfs dag, sedan på lördagen så var det kladdkakans dag och på söndagen så var det Fars dag. I dagens värld finns det alltid rum för att fira eller att kontemplera ett specifikt ämne. Så vad finns det för säkerhet. Här följer en minikalender för dagar att hålla reda på om man jobbar med informationssäkerhet och IT-säkerhet.

Data Privacy Day (i Europa kallas den för Data Protection Day) och firas varje år den 28 januari. Den är till för att uppmärksamma den personliga integriteten relaterad till databehandling. Har firats sedan 2007. Än så länge firas den bara i USA, Canada och i 27 EU-länder.

World Password Day inträffade i år den 7 Maj. Man har lyckats ha igång denna tradition sedan 2012. Den verkar ersätta den tidigare International Change Your Password Day som inträffade den 1 februari. (För att undvika förvirring så går man ut med en slogan att man ska se varje dag som en lösenordsbytardag.)

European Cyber Security Month (ECSM) – enligt EU så inträffar den i oktober, där olika veckor har olika fokusområden. Nu är vi äntligen i November så det är möjligt att vila upp sig fram till jul.

Computer Security Day (CSD) inföll alltid den 30 november och första dagen som firades inträffade 1988. Av någon anledning upphörde den 2009.

En dag som ännu inte är riktigt IT-relaterad är internationella arbetarorgamisationens (ILO) världsdag för säkerhet och hälsa. Den firas varje år den 28 april. Med tanke på den stress och fara Internet medför så blir det snart en dag även före IT-säkerhetsmänniskor.

Och sist men inte minst, i alla fall om man är katolik, så ska vi inte förglömma att fira Internets skyddshelgon Isodore av Sevilla. Han levde på 600-talet och var mest känd för att försöka skriva ner allt människan känner till. Han firas varje år den 4 april.